Βιογραφικό σημείωμα Νίκος Τσιούμας

Προφίλ

Δρ. ΤσιούμαςΟ Νίκος Τσιούμας είναι ιδιώτης Χειρουργός Οφθαλμίατρος που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Αθήνα και στο Vendome στην Γαλλία. Ο ιατρός εξειδικεύεται στις επεμβάσεις προσθίου και οπισθίου ημιμορίου όπως την μικροχειρουργική του καταρράκτη, την διαθλαστική χειρουργική, τις παθήσεις της ωχράς κηλίδας και του αμφιβληστροειδούς, το γλαύκωμα καθώς και τις αναίμακτες βλεφαροπλαστικές με PLEXR.

Ο ιατρός διαθέτει πολυετή εμπειρία στην χειρουργική του καταρράκτη τόσο στην σύγχρονη φακοθρυψία μέσα από μικρή τομή όσο και στις νεότερες τεχνολογίες με femtosecond laser. Επίσης πολυετή εμπειρία στην διαθλαστική χειρουργική και διόρθωση διαθλαστικών ανωμαλιών με laser σε όλες τις τεχνικές (PRK, LASIK και FEMTOSECOND LASIK, topography guided laser διόρθωση) με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας όπως την suite της ALCON Wavelight. Ο ιατρός ασχολείται επίσης με την χειρουργική υαλοειδούς-αμφιβληστροειδούς για πάνω από δέκα έτη και στην αντιμετώπιση παθήσεων της ωχράς κηλίδας, αποκολλήσεων, διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και ενδουαλοειδικών εγχύσεων. Στο γλαύκωμα έχει πολύ μεγάλη εμπειρία τόσο στην κλινική διάγνωση, την χρήση νέων τεχνολογιών την αντιμετώπιση τόσο φαρμακευτική όσο και χειρουργική (τραμπεκουλεκτομή) καθώς και στην θεραπεία του γλαυκώματος με laser (SLT). Χρησιμοποιεί στην καθημερινή κλινική του πράξη όλα τα είδη laser διαθέσιμα στην οφθαλμολογία σήμερα. Τέλος ο ιατρός είναι από τους πρώτους στην Ελλάδα που εφάρμοσαν την αναίμακτη αισθητική βλεφαροπλαστική, την αφαίρεση ξανθελασμάτων, περιοφθαλμικών ρυτίδων και θηλωμάτων με την τεχνολογία PLEXR.

Σχολικές σπουδές

Ο Νίκος Τσιούμας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Είναι υιός του Οφθαλμιάτρου Γεωργίου Τσιούμα και της Δήμητρας Τσιούμα. Αποφοίτησε από το Μαράσλειο σχολείο το 1988, όπου έβγαλε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο.

Πανεπιστημιακές σπουδές

Τον Οκτώμβριο του 1989 ξεκινά τις σπουδές του, μετά από εισαγωγικές εξετάσεις, στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Μόντενας στην Ιταλία. Αποκτά το πτυχίο της Ιατρικής τον Ιούλιο του 1995 με τίτλο διπλωματικής διατριβής "Le filariosi oculari" (Οι οφθαλμικές φιλαριάσεις). Διετέλεσε ως εσωτερικός φοιτητής στην Παθολογική Κλινική του ιδίου πανεπιστημίου από τον Σεπτέμβριο του 1991 μέχρι τον Δεκέμβριο του 1993. Τον Μάρτιο του 1994 γίνεται δεκτός ως εσωτερικός φοιτητής στην Οφθαλμολογική κλινική του ιδίου πανεπιστημίου όπου και παραμένει μέχρι και την έναρξη της ειδικότητας. Από τον Ιούλιο του 1995 αμέσως, μετά την απόκτηση του πτυχίου, ξεκινάει την παρακολούθηση έξι βασικών κλινικών σε ένα εξάμηνο rotation μέχρι τον Νοέμβριο του 1995 όπου διαγωνίζεται με επιτυχία για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του Ιατρού-Χειρουργού. Παράλληλα εντείνει την δραστηριότητά του στην Οφθαλμολογική κλινική.

Ειδικότητα

Δρ. ΤσιούμαςΤον Δεκέμβριο του 1995 διαγωνίζεται με επιτυχία στις εισαγωγικές εξετάσεις για την ειδικότητα της Οφθαλμολογίας στην πανεπιστημιακή οφθαλμολογική κλινική της Μόντενας υπό την διεύθυνση του prof. Roberto Guerra. Από τον Ιανουάριο του 1996 μέχρι τον Δεκέμβριο του 1998 εργάστηκε με ζήλο στην κλινική παρακολουθώντας όλα τα τμήματά της. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε στο γλαύκωμα και εργάστηκε περισσότερο στο τμήμα γλαυκώματος. Διετέλεσε υπεύθυνος ειδικευόμενος στο τμήμα Ηλεκτροφυσιολογίας της οφθαλμολογικής κλινικής επί 3 χρόνια. Απέκτησε εμπειρία στο οφθαλμικό υπερηχογράφημα και στο τμήμα της Medical Retina εξοπλισμένο με ψηφιακή φλουραγγειογραφία και αγγειογραφία με ινδοκυανίνη και θεραπεία με Argon laser. Εκπαιδεύτηκε για 8 μήνες στην παιδοφθαλμολογία. Εδειξε ιδαίτερο ζήλο στην χειρουργική δραστηριότητα της κλινικής όπου κάλυπτε σχεδόν όλα τα οφθαλμολογικά χειρουργεία. Τον Μάιο του 1998 ήταν ιατρός επισκέπτης στην Οφθαλμολογική κλινική του Μονάχου για 2 εβδομάδες.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1999 βρίσκεται με απόσπαση για τους τελευταίους 9 μήνες της ειδικότητας στην Οφθαλμολογική Κλινική του Νομαρχιακού Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών "Η ΕΛΠΙΣ" υπό την διεύθυνση του Δρ. Ν. Τσόπελα δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στο τμήμα γλαυκώματος του νοσοκομείου. Στην συνέχεια επιστρέφει στην Ιταλία όπου εργάζεται για τον τελευταίο μήνα και ολοκληρώνει την ειδικότητά του τον Νοέμβριο του 1999 μετά από εξετάσεις και βαθμολογία 50/50 και έπαινο. Ο τίτλος της ερευνητικής του διατριβής για την ειδικότητα ήταν: "Correlazione tra ampiezza del elettroretinogramma pattern e indice di efficienza del campo visivo computerizzato in soglia nel paziente glaucomatoso" (Συσχέτιση του δυναμικού του pattern ηλεκτροαμφιβληστροειδογραφήματος και του δείκτη αποδοτικότητας της αυτόματης περιμετρίας στον γλαυκωματικό ασθενή).

Fellowships

Από τον Οκτώβριο του 1999 μέχρι τον Δεκέμβριο του 1999 παρακολουθεί δύο μετεκπαιδευτικά προγράμματα (fellowships) στην διαθλαστική χειρουργική με laser και στην μελέτη των οπτικών ινών με GDx στο γλαύκωμα, στο Oφθαλμολογικό Kέντρο "Oftalmologia e Futuro" του Hesperia Hospital της Μόντενα (σήμερα μετονομαζόμενο PCM).

Επαγγελματική καριέρα

Ο Δρ. Νικος Τσιούμας διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου "ΕΛΠΙΣ", του Ελληνικού Οφθαλμολογικού Κέντρου " ORASIS ", του "Οφθαλμολογικού Κέντρου Αθηνών", του Μαιευτικού και Χειρουργικού Κέντρου ΜΗΤΕΡΑ, του Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου "LaserVision.gr" και της Κλινικής Ψυχικού του Ιατρικού Αθηνών.

Τον Νοέμβριο του 2002 δημιουργεί το προσωπικό του ιατρείο το οποίο σήμερα ονομάζεται PRISMA Πρότυπο Οφθαλμολογικό Ιατρείο όπου εξετάζει και προσφέρει τις ιατρικές του υπηρεσίες με την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας μέχρι σήμερα.

Από το 2002 μέχρι το 2010 είναι μόνιμο μέλος της οφθαλμοχειρουργικής ομάδας και υπεύθυνος του Τμήματος Γλαυκώματος στο Mediterraneo Hospital .

Από το 2010 μέχρι το 2017 είναι μόνιμος ιατρός στο Athens Eye Hospital και δραστηριοποιείται σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις προσθίου και οπισθίου ημιμορίου με κυριότητα τις σύγχρονες επεμβάσεις καταρράκτη, την laser διαθλαστική χειρουργική και τις υαλοειδεκτομές αποκτώντας σημαντική κλινικη΄και χειρουργική εμπειρία.

Από το 2017 μέχρι σήμερα ο Δρ. Νίκος Τσιούμας μοιράζει την επαγγελματική δραστηριότητα μεταξύ Αθήνας στο PRISMA Πρότυπο Οφθαλμολογικό Ιατρείο και Vendome, Γαλλίας στο Centre d’Ophtalmologie de Vendome.

Χειρουργεί σε επιλεγμένες κλινικές της Αθήνας όπως το Athens Eye Hospital και το Mediterraneo Hospital και την Clinique du Saint Cœur στο Vendome στην Γαλλία.

Ο Νίκος Τσιούμας έχει συγγράψει και δημοσιεύσει δύο διατριβές, αρκετές επιστημονικές εργασίες καθώς και έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Είναι μέλος της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας, της Ιταλικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας, της Αμερικανικής Ακαδημίας της Οφθαλμολογίας και της Γαλλικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας.

Μιλά άπταιστα Αγγλικά, Ιταλικά και Γαλλικά. Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.